Vinařství SenLine

Vinaři Senline

Kdo se vlastně stará o všechny procesy výroby vína?

O výrobu vína počínaje výběrem kvalitních hroznů, jejich následným  zpracováním, přes školení vína až po jeho lahvování a prodej, se ve Vinařství Senline stará Petr Cichra ml.. Jeho otec, který má bohaté a především praktické zkušenosti v oblasti výroby vína, mu pomáhá a dává cenné rady.

Petr Cichra ml.

„S vinařením teprve začínám, proto jsem rád, že mi ve znalostech pomáhá můj taťka. Co se týče velikosti našeho vinařství, mluvíme o mikro vinařství… Za rok vyprodukujeme do 1000 lahví. Víno nás baví a chceme pokračovat v budování rodinné značky Senline, která už pod sebou zaštituje několik odvětví včetně vinařství, ubytování a wellness služeb. Když jsem se rozhodoval, jestli se pustit do vinohradnictví nebo vinaření nebo obojí, vybral jsem si vinaření, které je mi nejbližší. Mám rád práci s vínem přímo ve sklepě. Vinice do budoucna plánujeme vysadit, ale vše má svůj čas. Určitě budeme přemýšlet o odrůdách, které zapadají do naší Velkopavlovické oblasti, potažmo Modrých hor. Jsem spíše na červená vína, proto mezi prvními odrůdami bude Rulandské modré, Frankovka a Dornfelder. Aktuálně spolupracujeme s místními vinohradníky, kteří nám dodávají hrozny v požadované kvalitě – zralosti/cukernatosti.“

Výběr hroznů

Pěstování a láska k vinohradu je to nejdůležitější. Vinařství Senline nedisponuje svými vinohrady, avšak spolupracuje s místními vinohradníky, kteří dbají na kvalitu hoznů. 

Proto při výběru hroznů postupujeme s maximální péčí a důsledností, bez čehož by to nešlo. Snažíme se vybrat takové hrozny, které splňují požadavky alespoň pro kabinetní víno (min. 19° NM).

Když je čas sklizně, dovážíme si hrozny brzy ráno, aby teplota hroznů byla co nejnižsí, což je pro zachování a zvýraznění vlastností vína důležité.

senline hrozny
lis

Zpracování hroznů

Abychom oddělili bobule hroznů od třapin, používáme tzv. mlýnkoodstopkovávač, se kterým se hrozny pomelou a separují. Následný rmut – šlupky se šťávou – necháme macerovat. Macerace neboli luhování je proces, při kterém se uvolňují látky z bobulí do moštu. Rmut poté vylisujeme a necháme ho odkalit – oddělit od nejhrubších částic. Jak dlouho? To závisí, jaké víno chceme udělat.

Kvašení a školení vína

Do odkaleného moštu přidáváme kvasinky určené odrůdě, které ve vínu začnou kvasit, přeměňovat cukry v alkohol a vylučovat aromatické látky typické dané odrůdě. Při výrobě regulujeme teplotu, aby kvašení probíhalo při teplotách okolo 18 stupňů. Teplota se však odvíjí od typu odrůd a technologie. Poté víno školíme, což je hlavní gró každého vinaře, které si pečlivě střeží. Teprve potom necháváme víno zrát několik měsíců. 

Senline macerace
vino z brumovic

lahvování a skladování

Poslendím krokem je filtrace vína, která nám odstraní poslední zbytky nežádoucích látek. Tento proces nastává na přelomu únoru a března. Čisté víno pak putuje do lahví. Používáme korkové uzávěry pro archivaci 3-5 let s označením Víno z Brumovic

Lahve máme uskladněné v našem výrobním sklepě, ale i v degustačních sklepích na našich ubytování. Sklepy drží konstatní teplotu a dobrou vlhkost, tudíž není potřeba je nikterak klimatizovat. Poslední fází je lepení etiket a expedice k vám domů. 🙂